top of page

Η Επανεμφάνιση των Ελλήνων Επενδυτών

Updated: Jun 6, 2023

By Dennis Lidis

Founder and Chief Executive of LIDIS®






Μετά από μια δύσκολη οικονομικά δεκαετία μεταξύ 2010 και 2020, η τοπική ελληνική επενδυτική κοινότητα επιστρέφει δυναμικά.


Παρατηρούμε αυξανόμενο ενδιαφέρον των Ελλήνων επενδυτών να ανακάμψουν απο τις συνέπειες που προκλήθηκαν απο την Ελληνική χρηματοπιστωτική κρίση και μια αλλαγή στάσης απέναντι σε επενδύσεις. Παραδοσιακά, οι Έλληνες αποφεύγουν την ανάληψη ρίσκου, αλλά φαίνεται πλέον να αναγνωρίζουν την τεράστια αξία του brand Greece και τις επενδυτικές ευκαιρίες στον τομέα των ακινήτων.


Ο συνδυασμός χαμηλού κινδύνου, υψηλών επενδυτικών αποδόσεων και σύντομων χρονοδιαγραμμάτων του έργου φαίνεται να έχει απήχηση στους επενδυτές που αναζητούν ευκαιρίες.


Η έναρξη του πιο πρόσφατου μας έργου - ανακαίνιση ενός κτηρίου διαμερισμάτων συνολικού μεγέθους 1.920m2 δυναμικής 22 κατοικιών στην Ανθούπολη, έχει συγκεντρώσει σημαντικό ενδιαφέρον από τους επενδυτές.

Ο συνδυασμός χαμηλού κινδύνου, υψηλών επενδυτικών αποδόσεων και σύντομων χρονοδιαγραμμάτων επένδυσης φαίνεται να έχει απήχηση στους επενδυτές που αναζητούν ευκαιρίες.

Αυτό το ενθαρρυντικό κλίμα μου θυμίζει τις πρώτες μέρες της LIDIS® , το 1995, όταν οι Αυστραλοί επενδυτές, έχοντας βγει από την ύφεση του 1991, στόχευσαν με ανυπομονησία παρόμοιες επενδυτικές οδούς. Εάν οι Έλληνες επενδυτές ακολουθήσουν παρόμοια πορεία, θα έχουν πολλά να περιμένουν την επόμενη δεκαετία.


Το υπό κατασκευή έργο της LIDIS® στο Περιστέρι το οποίο πρόκειται να μετατραπεί σε πολυτελείς κατοικίες προς πώληση. Έχει συγκεντρώσει ιδιαίτερο επενδυτικό ενδιαφέρον λόγω των ελκυστικών επενδυτικών παραμέτρων του.


Σε παγκόσμιο επίπεδο, η Ελλάδα αποτελεί ιδιαίτερη περίπτωση. Σε αντίθεση με τις οικονομίες του εξωτερικού που γνώρισαν ταχεία ανατίμηση περιουσιακών στοιχείων κατά την περίοδο 2010-2020, οι τιμές των ελληνικών ακινήτων παρέμειναν συμπιεσμένες. Ωστόσο, οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις και η οικονομική ανθεκτικότητα της Ελλάδας, σε συνδυασμό με τη στήριξη της ΕΕ, έχουν βελτιώσει τα δημόσια οικονομικά και τη σταθερότητα του χρηματοπιστωτικού τομέα αναβαθμίζοντας την επενδυτική βαθμίδα της χώρας, ωστόσο με τις αποδόσεις των επενδύσεων να βρίσκονται ακόμα σε διψήφια νούμερα σε επίπεδο αναδυόμενων αγορών.


Παρά το γεγονός ότι οι τιμές του ελληνικού real estate είναι 4 φορές χαμηλότερες από τις περισσότερες ανεπτυγμένες αγορές, τα ελληνικά ακίνητα προσφέρουν υψηλή ποιότητα ζωής και ένα lifestyle που είναι ελκυστικό.


Η δανειακή ρευστότητα από ελληνικές τράπεζες είναι σήμερα 5 φορές χαμηλότερη από εκείνη των ιδρυμάτων του εξωτερικού, αλλά αυτό αλλάζει γρήγορα. Καθώς αυξάνεται η προσφορά χρήματος, οι τιμές των ακινήτων αναμένεται να αυξηθούν αναλόγως. Παρά το γεγονός ότι οι τιμές του ελληνικού real estate είναι 4 φορές χαμηλότερες από τις περισσότερες ανεπτυγμένες αγορές, τα ελληνικά ακίνητα προσφέρουν υψηλή ποιότητα ζωής και ένα lifestyle που είναι ελκυστικό. Επιπλέον, οι εισοδηματικές αποδόσεις των ελληνικών ακίνητων είναι 2-3 φορές υψηλότερες από αυτές άλλων ανεπτυγμένων χωρών.


Κάνοντας παραλληλισμούς με την Αυστραλία το 1995, όταν η χώρα προσπαθούσε να ανακάμψει απο την κρίση του 1991 παρατηρούμε έντονες ομοιότητες. Για τις επόμενες τρεις δεκαετίες, οι τιμές των ακινήτων και τα ενοίκια της Αυστραλίας αυξήθηκαν σταθερά με ελάχιστες οπισθοδρομήσεις.

Θυμάμαι έντονα την εισροή επενδυτών και την εμφάνιση εταιρειών διαχείρισης πλούτου όπως η LIDIS®, που εξειδικεύονται σε επενδύσεις σε ακίνητη περιουσία . Η αγορά άνθισε, καθιστώντας τους Αυστραλούς τα πλουσιότερα άτομα κατά κεφαλήν στον πλανήτη σήμερα και μεταξύ των πιο εξελιγμένων επενδυτών παγκοσμίως.


Η Ελλάδα δεν θεωρείται πλέον απλώς ένας εξωτικός προορισμός. Οι επενδυτές αναγνωρίζουν πλέον τις επενδυτικές ευκαιρίες που παρουσιάζει η χώρα.


Η Ελλάδα βρίσκεται σε παρόμοια κατάσταση, βιώνοντας πρωτοφανή ζήτηση κατοικιών τόσο από εγχώριους όσο και από ξένους αγοραστές, σε συνδυασμό με περιορισμένη προσφορά.

Η χώρα βιώνει μια έκρηξη ξενοδοχειακών επενδύσεων στο πλαίσιο της προετοιμασίας για επιπλέον 10 εκατομμύρια επισκέπτες ετησίως.

Αν και η Αθήνα σήμερα δέχεται μόνο 7 εκατομμύρια επισκέπτες ετησίως, σε σύγκριση με τον πενταπλάσιο αριθμό της Ρώμης και τον τριπλάσιο αριθμό της Κωνσταντινούπολης, προβλέπουμε ότι αυτό το χάσμα θα μειωθεί και η Αθήνα θα υποδέχεται περίπου 14 εκατομμύρια επισκέπτες ετησίως έως το 2032.


Οι συζητήσεις με ξένους θεσμικούς επενδυτές αποκαλύπτουν μια αξιοσημείωτη αλλαγή στάσης. Η Ελλάδα πλέον δεν θεωρείται απλώς ένας εξωτικός προορισμός. Οι επενδυτές αναγνωρίζουν τις επενδυτικές ευκαιρίες που παρουσιάζει η χώρα. Ωστόσο, ένα σημαντικό εμπόδιο για την απορρόφηση Θεσμικών επενδυτικών κεφαλαίων είναι η ανάγκη Κλίμακας. Δυστυχώς, το νομικό, χωροταξικό και πολεοδομικό πλαίσιο της Ελλάδας εμποδίζει τη δημιουργία επενδύσεων κλίμακας. Η ξενοδοχειακή επένδυση ύψους 1,5 δισ. ευρώ από το sovereign wealth fund της Σιγκαπούρης GIC, υπογραμμίζει τη σημασία της κλίμακας στις επενδύσεις, ωστόσο αυτά τα παραδείγματα παραμένουν σχετικά σπάνια περιστατικά.


Το Sani Resort στη Χαλκιδική - Πηγή: Sani / Ikos Group


Κατά συνέπεια, τα υφιστάμενα ακίνητα σημειώνουν αύξηση της αξίας τους. Το πράσινο πρόγραμμα ανακαίνισης και αναβάθμισης υφιστάμενων κτηρίων της LIDIS® αναπτύσσεται δυναμικά. Δημιουργούμε ένα ισχυρό χαρτοφυλάκιο τεχνολογικά προηγμένων και αποτελεσματικά διαχειριζόμενων πράσινων κτιρίων, με άμεσα μετρήσιμα και εμφανή περιβαλλοντικά οφέλη.


Στόχος μας είναι να αναπτύξουμε τα επενδυτικά χαρτοφυλάκια των επενδυτών μας, να τους εκπαιδεύσουμε και να προσφέρουμε ισχυρή παραγωγή πλούτου για αυτούς και τις οικογένειές τους.


Η μεταβολή στην επενδυτική στάση των Ελλήνων επενδυτών, μας γεμίζει ενθουσιασμό για το μέλλον. Ανυπομονούμε να δημιουργήσουμε ισχυρές σχέσεις με τους επενδυτές, βήμα βήμα. Στόχος μας είναι να αναπτύξουμε τα επενδυτικά τους χαρτοφυλάκια, να τους εκπαιδεύσουμε και να προσφέρουμε ισχυρή παραγωγή πλούτου σε αυτούς και τις οικογένειές τους.


Καθώς η επενδυτική κοινότητα της Ελλάδας επανεμφανίζεται και αγκαλιάζει τις επαγγελματικά διαχειριζόμενες θεσμοθετημένες επενδύσεις, μια πολλά υποσχόμενη εποχή ανοίγεται μπροστά μας. Με εκτίμηση πλέον της αξίας του brand Greece και τις άφθονες ευκαιρίες στον τομέα των ακινήτων, τόσο οι εγχώριοι όσο και οι ξένοι επενδυτές συνειδητοποιούν τις δυνατότητες δημιουργίας αποδόσεων.


Σκοπός της LIDIS® είναι να καλλιεργούμε σχέσεις με τους επενδυτές, εκπαιδεύοντας τους κατάλληλα και να δημιουργούμε αισθητικά όμορφα, περιβαλλοντικά υπεύθυνα και λειτουργικά κτίρια, χρήσιμα στην αναγέννηση του αστικού ιστού.

Οι πληροφορίες που παρέχει η Εταιρία “LIDIS HELLENIC HOLDINGS AE” (εφεξής η “Εταιρία”), μέσω της ιστοσελίδας www.lidis.com & www.lidis.gr μπορούν να χρησιμοποιούνται για ενημερωτικούς και μόνο σκοπούς και όχι για εμπορικούς, επενδυτικούς ή άλλους σκοπούς. Σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να εκληφθούν ως προσφορά, συμβουλή, πρόταση για αγορά ή πώληση ακινήτων ούτε ως προτροπή για την πραγματοποίηση οποιασδήποτε μορφής επενδύσεων. Η Εταιρία δεν ευθύνεται για τυχόν εμπορικές ή επενδυτικές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές.

165 views0 comments

Recent Posts

See All
LIDIS aniversary Logo 2023-2024 - Transparent.png
LPP LOGO - V2.png
bottom of page